Foto: Amare © Tim Fisher Photography Refresh header image
Cultuur en Toerisme

Amare en Spuiplein

Huiskamer van de stad, een plek voor ontmoeting en inspiratie

Midden in het centrum van Den Haag staat het in 2021 geopende ‘Amare’. Dit complex is meer dan een cultuurhuis, het is een plek voor educatie, evenementen en ontmoeting. Amare is niet alleen de vaste plek voor het Residentieorkest en het Nationaal Danstheater, het biedt ook onderdak aan het Koninklijk Conservatorium. Met de opening van Amare kreeg het conservatorium een centrale plek in de stad waardoor de vele (internationale) muziek- en danstalenten nu nog nadrukkelijker aanwezig zijn in de stad. Recht voor Amare wordt het nieuwe Spuiplein ontwikkelt. Hier wordt vol ingezet op vergroening en ontstening, maar is ook ruimte voor de skaters de dit gebied al lange tijd gebruiken voor het vertonen van hun skatekunsten.

Met allure, maar zonder pretenties

Een gebouw zo groot als Amare, één van de grootste openbare gebouwen in Nederland, lijkt op het eerste oog misschien niet direct een voorbeeld van de menselijke maat. Toch is er in het ontwerp alles aan gedaan om een gevoel van intimiteit te creëren en de omgeving te respecteren.

De gevel is geïnspireerd door stemvorken en heeft tientallen broedkasten voor vogels en vleermuizenverblijven ingebouwd gekregen. De begane grond van Amare bestaat uit een vrij toegankelijke promenade waar onder de noemer van ‘Open Amare’ creatieve Hagenaars van alle soorten en maten een podium krijgen. Van hiphop battles tot lunchconcerten, workshops voor kinderen of doorlopende exposities. Het kan hier allemaal. Zo wordt Amare net zo divers als de stad zelf. En voor naar buiten loopt ligt er straks het nieuwe Spuiplein om even lekker te relaxen in de schaduw van de bomen, maar waar Amare of andere organisatoren ook hun evenementen in de buitenlucht kunnen organiseren.

Direct aan de slag

Aan de slag met het Haagse DNA? Om je te helpen hebben we een aantal praktische tools die je kunt gebruiken!

Bekijk ook

Artikel categorie: Ruimtelijke ontwikkeling
02 september 2021

Nieuwbouw Koningin Julianaplein

Nieuwbouw Koningin Julianaplein laat zien waar Den Haag voor staat

Lees meer over Nieuwbouw Koningin Julianaplein
Lees meer over Nieuwbouw Koningin Julianaplein