Foto: Techniek aan zee
Maatschappelijke initiatieven

Techniek aan Zee

Onderwijsexpedities in de Visafslag:
Spelenderwijs kennismaken met technische en duurzaamheidsvraagstukken in de haven, visserij, de maritieme sector en de kustwering.

Het Maris College is de grootste scholengroep van Den Haag met zes locaties voor voortgezet onderwijs. Met het project Techniek aan Zee verplaatst het Maris College een deel van haar onderwijsactiviteiten naar de haven van Scheveningen. Hier wordt onderwijs gekoppeld aan technische vraagstukken in relatie tot de haven, visserij, de maritieme sector, kustwering, of duurzaamheidsvraagstukken. De voormalige kantine van de Visafslag is omgetoverd tot een technische experimenteerruimte waar leerlingen onder begeleiding van docenten en begeleiders kennis maken met de nieuwste technologieën door vooral zelf aan de slag te gaan.

Den Haag als proeftuin

De leerlingen die onderwijs volgen binnen het project Techniek aan Zee gaan aan de slag met zogenaamde expedities. Dit zijn vraagstukken waar zij induiken om te zien hoe iets werkt of hoe zij zelf dingen kunnen maken en ontwikkelen. Zo leren zij bijvoorbeeld hoe zonnepanelen of windturbines werken, maar gaan ze ook zelf aan de slag met het maken van een ontziltingssysteem voor zout water of bouwen een bootje dat vaart op zonne-energie. Dit zijn vaak technieken en innovaties die ook in of rond de Scheveningse haven worden toegepast. Bijvoorbeeld in Campus@Sea, een proeftuin voor de kust van Scheveningen waar innovaties op het gebied van klimaat en energie worden getest en toegepast. Zo laat Techniek aan Zee leerlingen niet alleen kennis maken met techniek, maar maakt het ze ook bewust van wat voor moois en belangrijks er allemaal in Den Haag gebeurt.

Direct aan de slag

Aan de slag met het Haagse DNA? Om je te helpen hebben we een aantal praktische tools die je kunt gebruiken!

Bekijk ook