Nieuwbouw Koningin Julianaplein
Amvest en Synchroon geven Den Haag icoon:
nieuwbouw Koningin Julianaplein laat zien waar de stad voor staat
Grote commerciële merken zoals Nike, Google en Apple hebben er honderden miljoenen euro’s voor nodig om met gelikte reclamecampagnes en slimme marketing een plek te veroveren in de hoofden van mensen. Zoveel geld hebben steden vaak niet om in hun stadspromotie te investeren. Een stad heeft haar gebouwen, straten, parken en alles wat mensen kunnen zien en ervaren in de openbare ruimte als kapitaal. Dat roept niet alleen gevoelens en associaties op bij mensen in de stad zelf, maar kan ook het imago in de buitenwereld bepalen. Wie heeft er aan de hand van iconische architectuur niet een beeld bij een wereldstad als Parijs of de kleine Griekse dorpjes van Santorini?
Architectuur communiceert. Van gebouwen en kunstobjecten in de openbare ruimte tot de vormgeving van bankjes of lantaarnpalen. Door bij de inrichting van een plek goed rekening te houden met de identiteit van de locatie kun je de beleving en uitstraling ervan versterken. Met een mooi woord heet dat placemaking. Een goed voorbeeld hiervan is de nieuwbouw die de komende jaren gerealiseerd wordt door ontwikkelaars Amvest en Synchroon, op het Koningin Julianaplein, pal voor het Centraal Station.
De omgeving communiceert
Het Koningin Julianaplein is één van de belangrijkste toegangspoorten van de stad. Hier passeren dagelijks tienduizenden mensen op weg naar hun werk of voor een dagje Den Haag. Juist hier kan de impact groot zijn wanneer de plek erin slaagt te communiceren waar Den Haag voor staat. In het plan wat Amvest en Synchroon voor deze locatie hebben gemaakt hebben zij dit principe bewust toegepast. Tussen twee hoge torens wordt een passage gebouwd waar het plafond de golven van de zee nabootst en beschreven is met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Zo is het voor iedereen, die omhoogkijkt en er even over nadenkt, duidelijk dat dit Den Haag is. De stad aan zee én de internationale stad van vrede en recht.
Ook op andere subtiele manieren voegt het plan van Amvest en Synchroon zich naar zijn omgeving. Trouw aan het Haagse DNA krijgt de bebouwing op het Koningin Julianaplein een groen en gemoedelijk karakter. Een groot deel van de 400 appartementen worden trapsgewijs gebouwd met dakterrassen met uitzicht over de Koekamp en een gemeenschappelijke daktuin. Een getuigenis dat er ook op één van de meest drukke en prominente plekken van de stad, ruimte is voor de menselijke maat.